Realizując projekt ERASMUS + nadszedł czas kolejnego tj. drugiego spotkania w przedszkolu partnerskim w Słowacji. Na kilkudniowy pobyt (18-20.03.2022 r.) udały się tym razem s. Jolanta Kurzanowska i p. Hanna Krzak.
Krótka relacja z pobytu:
Nauczyciele ze Spojenej Skoly św. Urszuli w Bratysławie bardzo miło przywitali pracowników partnerskich placówek z Polski, Węgier i Rumunii. Program pobytu przedstawiał się bardzo ciekawie, zaplanowano warsztaty z rękodzieła, zwiedzanie zabytków i regionu.
Pierwszego dnia przedstawiono nam krótkie filmiki z realizacji programu regionalnego w poszczególnych grupach wiekowych dzieci przedszkolnych. Następnie mieliśmy okazję poznać przedszkole i szkołę, która znajduje się w budynkach Sióstr Urszulanek UR. Zarówno przedszkole jak i szkoła mogą poszczycić się pięknymi salami z pomocami do prowadzenia Katechezy Dobrego Pasterza. Wzięliśmy udział w warsztatach z rękodzieła gdzie szkoliliśmy się w robieniu lalek z naturalnych materiałów jak liście z kukurydzy, pięknych serc z drutu i robieniu opasek z muliny.
Kolejnego dnia zorganizowano wyjazd do znajdującej się w miejscowości Šastín (70 km na północ od Bratysławy) Bazyliki Siedmiu Boleści Panny Marii. Jest ona jednym z najbardziej znanych sanktuariów Słowacji. Początki nabożeństwa maryjnego w tym miejscu sięgają XVI wieku, kiedy to w kaplicy we wsi w 1564 roku umieszczono figurę Madonny Siedmiu Boleści. Rzeźba ta została uznana za cudowną i czczona jest przez rzesze wiernych. Wiąże się z nią legenda, według której żona palatyna węgierskiego wyprosiła modlitwą nawrócenie swojego męża. W ramach wdzięczności za zmianę zachowania męża, poleciła wybudować kaplicę, w której umieszczono statuetkę Matki Bożej Siedmiobolesnej. Po zwiedzaniu mieliśmy okazję uczestniczenia we Mszy św. z piękną oprawą muzyczną.
Zwiedziliśmy z pomocą przewodnika Bratysławę, jej centrum, zabytki w tym Katedrę św. Marcina oraz odbudowany zamek.
Poznaliśmy smaki Kuchni Słowackiej. Słowacja może poszczycić się kilkoma charakterystycznymi wyrobami. Jak chociażby Kofola! To napój, który powstał w latach 60-tych XX wieku jako odpowiedź na popularną na całym świecie Coca Colę.
Każdy nasz posiłek to lekcja słowackiego smaku. Z potraw obiadowych Słowacy zdecydowanie są miłośnikami kapusty, która w różnych postaciach przewija się w wielu potrawach. Kiszona kapusta na ciepło jest jednym ze składników dania, które swoimi korzeniami sięga nieco na Węgry: segedínsky guláš. Na Słowacji wiele dań mięsnych podawanych jest właśnie w takiej formie: mięso w sosie, do tego obowiązkowo knedliki i na dodatek kapusta. Najpopularniejszym zestawem obiadowo – przekąskowym jest na Słowacji Vyprážaný syr czyli panierowany specjalny gatunek żółtego sera podawany z sosem tatarskim. Popularne i bardzo smaczne są również pierogi, które przygotowywane są, jak typowe pierogi ruskie, ale do farszu dodaje się owczego sera. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, okraszone skwarkami. WSZYTKIE POTRAWY BYŁY WYBORNE
Dzięki pobytowi, zobaczeniu słowackich warunków pracy, powróciłyśmy do naszego przedszkola bogatsze o cenne doświadczenia oraz motywację do dalszego doskonalenia swoich umiejętności.
Realizując projekt ERASMUS + nadszedł czas kolejnego tj. drugiego spotkania w przedszkolu partnerskim w Słowacji. Na kilkudniowy pobyt (18-20.03.2022 r.) udały się tym razem s. Jolanta Kurzanowska i p. Hanna Krzak.
Krótka relacja z pobytu:
Nauczyciele ze Spojenej Skoly św. Urszuli w Bratysławie bardzo miło przywitali pracowników partnerskich placówek z Polski, Węgier i Rumunii. Program pobytu przedstawiał się bardzo ciekawie, zaplanowano warsztaty z rękodzieła, zwiedzanie zabytków i regionu.
Pierwszego dnia przedstawiono nam krótkie filmiki z realizacji programu regionalnego w poszczególnych grupach wiekowych dzieci przedszkolnych. Następnie mieliśmy okazję poznać przedszkole i szkołę, która znajduje się w budynkach Sióstr Urszulanek UR. Zarówno przedszkole jak i szkoła mogą poszczycić się pięknymi salami z pomocami do prowadzenia Katechezy Dobrego Pasterza. Wzięliśmy udział w warsztatach z rękodzieła gdzie szkoliliśmy się w robieniu lalek z naturalnych materiałów jak liście z kukurydzy, pięknych serc z drutu i robieniu opasek z muliny.
Kolejnego dnia zorganizowano wyjazd do znajdującej się w miejscowości Šastín (70 km na północ od Bratysławy) Bazyliki Siedmiu Boleści Panny Marii. Jest ona jednym z najbardziej znanych sanktuariów Słowacji. Początki nabożeństwa maryjnego w tym miejscu sięgają XVI wieku, kiedy to w kaplicy we wsi w 1564 roku umieszczono figurę Madonny Siedmiu Boleści. Rzeźba ta została uznana za cudowną i czczona jest przez rzesze wiernych. Wiąże się z nią legenda, według której żona palatyna węgierskiego wyprosiła modlitwą nawrócenie swojego męża. W ramach wdzięczności za zmianę zachowania męża, poleciła wybudować kaplicę, w której umieszczono statuetkę Matki Bożej Siedmiobolesnej. Po zwiedzaniu mieliśmy okazję uczestniczenia we Mszy św. z piękną oprawą muzyczną.
Zwiedziliśmy z pomocą przewodnika Bratysławę, jej centrum, zabytki w tym Katedrę św. Marcina oraz odbudowany zamek.
Poznaliśmy smaki Kuchni Słowackiej. Słowacja może poszczycić się kilkoma charakterystycznymi wyrobami. Jak chociażby Kofola! To napój, który powstał w latach 60-tych XX wieku jako odpowiedź na popularną na całym świecie Coca Colę.
Każdy nasz posiłek to lekcja słowackiego smaku. Z potraw obiadowych Słowacy zdecydowanie są miłośnikami kapusty, która w różnych postaciach przewija się w wielu potrawach. Kiszona kapusta na ciepło jest jednym ze składników dania, które swoimi korzeniami sięga nieco na Węgry: segedínsky guláš. Na Słowacji wiele dań mięsnych podawanych jest właśnie w takiej formie: mięso w sosie, do tego obowiązkowo knedliki i na dodatek kapusta. Najpopularniejszym zestawem obiadowo – przekąskowym jest na Słowacji Vyprážaný syr czyli panierowany specjalny gatunek żółtego sera podawany z sosem tatarskim. Popularne i bardzo smaczne są również pierogi, które przygotowywane są, jak typowe pierogi ruskie, ale do farszu dodaje się owczego sera. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, okraszone skwarkami. WSZYTKIE POTRAWY BYŁY WYBORNE
Dzięki pobytowi, zobaczeniu słowackich warunków pracy, powróciłyśmy do naszego przedszkola bogatsze o cenne doświadczenia oraz motywację do dalszego doskonalenia swoich umiejętności.