Czwartek, 25.04.2019 był dniem spotkania przedszkolaków z akademickimi naukowcami. Podczas warsztatów chemicznych prowadzonych przez p. dr Małgorzatę Krzeczkowską z Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz p. dr Marzenę Kozyrę, pasjonatkę chemii dzieci miały okazję eksperymentować. Zadaniem małych badaczy było wykrycie przy pomocy kropel jodyny w rozmaitych produktach żywnościowych (makaron, krakers, chrupki kukurydziane, chleb pszenny, banan, ziemniak, jogurt naturalny) polisacharydu pochodzenia roślinnego – skrobi, która stanowi bardzo dobre źródło energii w naszej diecie, a produkty naturalne, obfitujące w nią powinny stanowić podstawowy jej składnik. Podobnie jak w naukowych projektach badawczych, dzieci zapisywały wyniki przeprowadzanych eksperymentów na przygotowanych przez Prowadzące obrazkowych arkuszach. Dzieci nauczyły się wielu nowych pojęć; dowiedziały się, dlaczego pewne produkty są niezbędne w diecie człowieka oraz zrozumiały jak badania naukowe pomagają odkrywać tajemnice otaczającego świata. Serdecznie dziękujmy p. Małgorzacie i Marzenie za poświęcony dzieciom czas, odkrywanie przed nimi arkan chemii oraz budzenie naukowej ciekawości poznawczej, której dziś zasiane ziarno być może zaowocuje
w niedalekiej przyszłości wybitnymi umysłami w różnych dziedzinach nauki.