Dość dobrze zaprawione już w kulinarnych działaniach Pięciolatki, tym razem podjęły się zadania przygotowania przetworów (kompotów) na zimę z sezonowych owoców. Jabłka, gruszki i śliwki zostały bardzo sprawnie pokrojone przez Dzieci, umieszczone w słoikach, zasypane niewielką ilością cukru i zalane wodą, po czym zapasteryzowane w przedszkolnej kuchni. Jakież było zdziwienie dzieci, kiedy okazało się, że woda w słoikach z kompotami zmieniła w procesie pasteryzacji kolor na czerwono – fioletowy. Dzieci szybko rozszyfrowały tajemnicze zjawisko, wskazując na śliwki, które z pewnością miały coś z tym wspólnego. Oczywiście miały rację, ponieważ za zmianę koloru wody w słoikach odpowiadały właśnie naturalne barwniki (o niewątpliwie wysokich właściwościach prozdrowotnych) – antocyjany znajdujące się w skórkach śliwek i nadające im charakterystyczne, niebiesko – fioletowe zabarwienie. Każdy zabrał słoik z kompotem do domu, by delektując się zimą ciepłym kompotem móc wspominać słodkie smaki lata…