Korzystając z pełni lata i bogactwa plonów natury 5 – i 6 – latki wykonały zdrowe, owocowe smoothie. W przedszkolnej „letniej cukierence” tym razem niepodzielnie królowały soczyste truskawki i słodkie banany. Ponieważ deser smoothie znany był jak się okazało tylko…Szymonowi, tym bardziej wszyscy pozostali nie mogli doczekać się jego posmakowania. Jednak najpierw trzeba było się trochę potrudzić i nieco pobrudzić czerwonym sokiem truskawkowym. Krojenie bananów i truskawek poszło całkiem sprawnie, blendowanie owoców również (oczywiście z zachowaniem zasad bezpieczeństwa). Ciekawe były także spostrzeżenia dzieci o różnym stopniu nasycenia koloru powstałej podczas blendowania małymi partiami masy owocowej, od bladoróżowego po prawie bordowy. „Bank pomysłów” z odpowiedziami na kulinarną zagadkę rozbiła Zuzia, stwierdzając, że zjawisko to zależne jest od proporcji truskawek do bananów w miksowanej masie. Smak smoothie pozytywnie zaskoczył wszystkich, nawet niektórych, nieco mniej przekonanych do degustacji. Nie ma to, jak własnoręcznie wykonany i niezwykle zdrowy (bez dodatku cukru) letni, owocowy, kulinarny i smakowity zawrót głowy.