Blog

Aktualności

Dzień z kuchnią orientalną w Przedszkolu

20 maja 2021, Autor: admin

 

W środę w jadłospisie królowały potrawy kuchni orientalnej w ramach projektu „Kuchnie świata” z Gastropolem – odkrywanie kulinarnie ciekawych zakątków świata. Na obiad była serwowana zupa kokosowa oraz kurczak orientalny z ryżem.  W związku z tym Przedszkolaki poznały orientalne przyprawy (kurkumę, imbir, cynamon, curry, kardamon, goździki i pieprz) w postaci sproszkowanej lub ziaren oraz wygląd roślin z których są pozyskiwane w naturalnym środowisku w krajach azjatyckich. Ciekawe nuty zapachowe poznawanych przypraw niektórych zachwyciły, a innym nie za bardzo przypadły do gustu. Dzieci poznały także sposób uprawy ryżu (głównego zboża stanowiącego bazę wielu orientalnych potraw) i były bardzo zdziwione, że jest on dalekim „kuzynem” trawy z ogromnej rodziny roślin wiechlinowatych. Okazało się, że kilkoro dzieci  widziało już w domowej kuchni niektóre z prezentowanych orientalnych przypraw. Dzieci przesypywały w dłoniach ziarna ryżu oraz rysowały w nim palcem  wygląd wybranej przyprawy w stanie przed sproszkowaniem. Na zakończenie przedszkolnej podróży po mikroświecie orientalnych smaków i zapachów przedszkolaki układały obrazki z pociętych części ilustrujących przyprawy stosowane w kuchni azjatyckiej i także już coraz powszechniej w polskiej. Zwieńczeniem kulinarnej przygody była degustacja orientalnych dań obiadowych.

©2018 Przedszkole42. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Skip to content